Benátky – gastronomický výlet


Romantické město. Ano, řeknete si, je to stále stejné klišé. Co tahle je ale jednou pojat jako kulinářské poznávání? Benátky jsou pro Čechy blízko, letadlem tam jste z Prahy za necelé dvě hodiny. Na internetu si zajistěte letenky nejlevnější.

Benátky – pohled na Kanál Grande

Kam se určitě podívejte:
Hlavně nezačněte hned na náměstí San Marco. Bývá tam nával lidí a kolem poledne se tam nedá ani projít na druhý konec. K tomu všudypřítomní holubi.
Prohlídku Benátek začněte třeba na ostrůvku San Giorgio Di Maggiore. Na tomto malém ostrůvku se nachází stejnojmenná bazilika. Vyjeďte si výtahem až na vrchol věže, odkud se vám naskytne nádherný pohled na celé město, a i na přilehlé ostrovy. K chrámu se dostanete vaporettem ze zastávky San Zaccaria.
Vyplatí se ráno si přivstat a jít se podívat na tržnici Pescheria, kde prodejci nabízejí místním roztodivnou paletu mořských ryb i korýšů. Také tu spatříte různé druhy ovoce a zeleniny, které jsou od italských dodavatelů a liší se od našich svou velikostí a vůní. Ochutnejte alespoň některé z nich. Dají se tu koupit v malých krámcích přilehlých k tržišti i skvělé lahůdky. benátské gondoly s pohledem na San Giorgio di Maggiore
Co v Benátkách ochutnat?
Pokud se chcete dobře najíst, vyhněte se turistickým „vývařovnám“ a zajděte si raději dále od rušných ulic do malých trattorií (název pro malé restaurace), kde jsou menu napsána na tabulích křídou přímo před vchodem do podniků. Tady budete mít zaručeno, že suroviny budou opravdu čerstvé, ráno nakoupené na zdejším trhu.
Typickým pokrmem je sarde in saor, což jsou sardinky ve sladkokyselém nálevu, podávané s cibulí. Je to spíše předkrm. Dalším jídlem jsou fegato alla veneziana – játra osmažená na cibulce. Ochutnejte také rizotto nera (černé rizoto). Jedná se o rizoto, do kterého se přidává sépiový inkoust, odtud jeho název. Je opravdu černé a velmi chutné. Doporučujeme ale zkusit ho v opravdu autentické restauraci, jinak vám může zkazit chuť.